El Jodo (via del bastó japonès) és un art marcial japonès encaminat a vèncer a un adversari que combat amb Katana usant únicament un bastó d’aproximadament 1,28 metres de longitud.
Hi ha dos tipus de treballs bastant diferenciats, el dels Koryu (escoles antigues) i el de ZNKR Jodo (Zen Nihon Kendo Renmei Jodo). Pel que fa al jo practicat en les Koryu, el treball és únic i propi de cadascuna d’elles, encara que no cal oblidar que la majoria d’aquests treballs vénen dels ensenyaments de Gonosuke Katsukichi (Creador del jo), de manera que l’art és bastant semblant entre aquestes. En el cas de ZNKR Jodo és un sistema modern creat per la AJKF (All Japan Kendo Federation) per a la preservació i divulgació dels ensenyaments de Gonosuke Katsukichi.
Entrant en més profunditat, el ZNKR Jodo és un sistema educatiu compost de 12 Katas (moviments educatius i seqüenciats). Aquestes Katas es treballen en parella, on per una banda es fa servir un Bokken (Katana de fusta per a la pràctica no exposada) i per una altra el jo. No obstant això, per aprendre bé els moviments, cal desglossar aquests Katas en Kihones (moviments individuals) per poder així treballar individualment les tècniques que faran que el practicant pugui finalment vèncer a l’oponent amb Katana.
A tema organitzatiu, Budo Shin és membre de ACIJ (Associació Catalana d’Iaido i Jodo) la qual està afiliada al CNK (Comissió Nacional de Kendo) de la FFJ (Federació Francesa de Judo i disciplines associades) que està directament vinculada amb la AJKF ( All Japan Kendo Federation) que és l’organització que promou el ZNKR Jodo, entre d’altres disciplines.
Història del Jodo
Es diu que fa uns 400 anys aproximadament, al segle XVII un expert marcial i guerrer anomenat Muso Gonosuke Katsukichi, recorria Japó enfrontant únicament amb la seva Bo (bastó de 1,80 m) a nombrosos guerrers samurai sense arribar a perdre mai.
Un dia va Conèixer a Miyamoto Musashi (un dels samurais més famosos que van existir) que tampoc coneixia la derrota van decidir batre en duel amb ell. El resultat d’aquest enfrontament va suposar la primera derrota de Gonosuke, però Musashi li va perdonar la vida per haver demostrat una increïble habilitat marcial. Gonosuke va marxar humiliat, i va decidir seguir estudiant i millorant els seves habilitats marcials amb la finalitat d’aconseguir vèncer a Musashi.
Durant la seva retirada espiritual, va tenir un somni revelador on va veure amb claredat que havia de fer per vèncer al seu oponent. Així que va decidir tallar i estrènyer el seu Bo fins deixar-lo amb una longitud de 1,28 metres, sent ara molt més curt i menys pesat. No va passar molt temps fins que van tornar a creuar els seus camins aquests dos guerrers i en un combat força diferent al primer, Gonosuke aconsegueix finalment vèncer a Musashi, perdonant-li la vida tal com aquest havia fet amb ell.
Després d’allò, Gonosuke va crear Shinto Muso Ryu per divulgar els ensenyaments del jo entre altres armes. Molts mestres van aprendre de Gonosuke i van adaptar i van incorporar el jo en les seves pròpies Koryu.
Durant aquest últim segle, el jo ha estat un art força desconegut, per això el mestre Shimizu Takaji va crear el sistema ZNKR Jodo, per poder fer arribar aquesta disciplina a tothom que volgués practicar-la.



Professors i horaris
Professors
José Luis Infante 3º Dan
Antonio Bonastre 2º Dan
Rafel López 2º DAN
Horaris Jodo Tarragona
Dimarts i dijous
de 19:00 a 20:30

Arts Marcials Tarragona
Karate a Tarragona
Copyright © 2020 Budo Shin Tarragona. Arts Marcials Tradicionals Tarragona